Spørsmål og svar

Er det viktig å spise hvit fisk?

Jente, 19

Er det viktig å spise hvit fisk? Jeg spiser ganske mye laks, men veldig lite hvit fisk, burde jeg endre på det?

Svar

Hei!

For det første er det fint at du er flink til å spise fet fisk som laks. Da får du i deg mange gode næringsstoffer, særlig vitamin D og omega-3 fettsyrer, som det kan være vanskelig å få i seg nok av gjennom andre matvarer.

Når det gjelder hvit fisk, så er det også lurt å inkludere dette i kostholdet. Hvit fisk inneholder lite fett i tillegg til at den er rik på protein og andre viktige næringsstoffer, som blant annet vitamin B12, jod og selen. Jod er et mikronæringsstoff som spesielt unge kvinner i fertil alder bør bry seg litt ekstra om.

I kostrådene fra de norske helsemyndighetene anbefales man å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon. Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Av dette bør minst 200 gram være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Resten kan gjerne være hvit fisk, som blant annet torsk, sei og hyse.

Ønsker deg alt godt og håper dette ga deg svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 5.8.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål