Spørsmål og svar

Burde jeg fortsette å slanke meg?

Jente, 14

Hallo! Jeg lurer på to ting. 1: Jeg er en 14 år gammel jente som er 161 cm høy og 55kg. Jeg er på slankekur, for jeg har pålagt meg ganske mye. Lurer på om 55kg er en passelig vekt for en på min høyde, eller om jeg burde fortsette å gå ned i kilo. 2: Dietten min består av dette: Frokost: Et eple og tre knekkebrød, vanligvis med leverpostei. Middag: Varierer. Kveldsmat: To knekkebrød ... og kanskje en banan. Noen ganger spiser jeg saltede peanøtter og mandler som snacks hvis jeg er veldig sulten. Er dette en passende diett?

Svar

Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no for dette.

1) Ut ifra din alder, høyde og kjønn er 55 kg innenfor normalområdet og du bør ikke gå noe mer ned i vekt. Generelt anbefaler vi ingen å slanke seg i ungdomsårene med mindre man er veldig overvektig. Grunnen til dette er at det i denne perioden skjer store endringer i utviklingen din. Dersom kroppen din ikke får tilført nok energi og næringsstoffer i form av maten du spiser, kan det påvirke utviklingen og verste fall føre til sykdom. Er man veldig overvektig og har behov for å gå ned i vekt bør dette derfor alltid skje under oppfølging av helsepersonell.

2) Dietten du beskriver ser ut til å inneholde litt for lite mat for en jente i din alder. Som hovedregel bør man spise 4 hovedmåltider og 1-3 mellommåltider per dag. Man bør ikke telle kalorier, men heller fokusere på at maten man spiser er sunn, variert og næringsrik. Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Dersom du synes dette med kropp, mat og vekt er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din. Hun har møtt mange i denne situasjonen og kan komme med flere gode råd tilpasset akkurat deg.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler jeg synes du bør ta en titt på.

 

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 6.6.2021

Oppdatert: 6.6.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål