Er det farlig å spise mat som er litt godt stekt hver dag?
Jente, 13
Hei! I går så spiste jeg to grillet pølser og dagen før der spiste jeg en burger som var godt stekt på grillen. Går det bra å spise ting som er litt svart? Har hørt om noe som heter akrylami eller noe sånt som kommer når man steker ting som blir litt svart. Er det farlig å spise litt mat hver dag som er godt stekt?
Svar
Hei
Du har rett i at godt stekt/brent mat inneholder et stoff som heter akrylamid. I større mengder er det vist at dette sannsynligvis kan ha en kreftfremkallende effekt. Dette er imidlertid ikke fullt ut konstatert og det er behov for mer forskning på området.
Foreløpig finnes det ingen øvre anbefaling for hvor mye akrylamid man må spise før det kan være skadelig for helsa vår. Å spise en liten mengde godt stekt mat daglig vil sannsynligvis være helt trygt. Imidlertid bør man generelt unngå de aller mest brente maten da denne heller ikke smaker spesielt godt.
Mattilsynet har utformet følgende råd for å redusere inntaket av akrylamid:
- Spis variert og balansert
- Reduser inntak av stekt og fritert mat
- Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket (aktylamid finnes også i kaffe)
- Unngå hardsteking av maten og følg bruksanvisningen nøye
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 10.6.2021
Oppdatert: 10.6.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål