Hvorfor blir jeg svimmel og skjelven etter at jeg har spist?
Jente, 20
Hei:) jeg merker veldig ofte når jeg spiser at jeg kan bli svimmel og uvell etterpå. Får høy puls og hjertebank, og blir skjelven. Orker ikke gjøre noen ting etterpå. Og enda verre er det om jeg har spist noe med sukker.. som feks godteri. Har vært noen ganger der jeg ikke har spist frokost enda, men bare hivd i meg noen sjokoladebiter, og jeg blir så veldig svimmel og dårlig av det, så jeg kan nesten ikke gjøre det. Har i mange år merket at jeg ikke kan dusje rett etter jeg har spist, da jeg blir ekstra svimmel. Så må ofte vente noen timer. Veit ikke om det har noen sammenheng.. men spørsmålet er vel hva som gjør at jeg blir svimmel og skjelven etter å ha spist?
Svar
Hei
Det er vanskelig å vite sikkert hva som er årsaken til at du har det på denne måten, men det du beskriver kan likne noe som heter "reaktiv hypoglykemi". Symptomene dine skyldes i så fall et raskt fall i blodsukker like etter at du har spist som følge av at kroppen din skiller ut store mengder av et hormon som heter insulin. Dette skjer særlig rundt 30-90 minutter etter inntak av høyglykemiske karbohydrater som vil si sukkerrik eller stivelsesrik mat.
Når blodsukkeret faller raskt, skiller kroppen ut andre signalstoffer (som adrenalin og kortisol). Dette gir typiske symptomer som svimmelhet, rastløshet, varmefølelse, svette m.m.
For å finne ut av om du har denne tilstanden bør du ta en tur til fastlegen din. Der kan du få gjort noe som heter en "utvidet glukosebelastningstest" som går ut på at du drikker en tilmålt mengde druesukker i fastende tilstand, og så måles blodsukkeret og en del hormoner hvert 15. minutt i 2 timer. Da får man en kurve som viser hvordan kroppen din forbrenner sukker og hvordan insulinproduksjonen din er.
Dersom det viser seg at du har denne tilstanden, vil behandlingen først og fremst være å redusere mengden mat som gir rask blodsukkerstigning, det vil si mat som inneholder mye sukker og raske karbohydrater. Når man først spiser slik mat er det viktig å kombinere den med protein-, fett- og fiberrik mat, fordi dette demper blodsukkerstigningen, slik at man dermed ikke får et stort fall deretter heller.
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 14.6.2021
Oppdatert: 14.6.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

