Hva må man minimum spise hver dag før det blir negativt for helsa?
Jente, 19
Hva er «minimum» av ting man må få i seg hver dag for at det ikke skal påvirke helsa negativt? Er veldig utamattet og klarer ikke bruke mye energi på å lage mat, så prøver å finne ut ting som krever minst effort å lage men fortsatt inneholder det man trenger å spise i løpet av en dag.
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Det er dessverre litt vanskelig å svare på hvor mye mat og hva man kan spise før det blir farlig fordi mye energi man trenger hver enkelt trenger er svært individuelt. Det kommer an på flere faktorer som kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitetsnivå og gener (hvor høy forbrenning man har). Man har også økt forbrenning når man trener, og derfor er det viktig å spise litt ekstra på dager man er aktiv.
Man må minst få i seg nok energi slik at kroppens innvendig prosesser enda er i drift. Det er grunnen til at man må spise selv om man for eksempel er forkjølet og ligger i ro i sengen hele dagen uten å bevege seg. Vi er avhengig av kalorier for at kroppen i det hele tatt skal fungere.
Det er viktig å spise sunt og variert for å få en blanding av alle næringsstoffer til kroppen.
Jeg legger også ved en artikkel om hva dette vil si under dette svaret.
Jeg forstår godt det kan være vanskelig å spise sunne måltider når du er mye sliten og ikke orker å gjøre så mye på kjøkkenet. Jeg skal forsøke å gi noen gode tips under:
Spiser du ordentlig frokost og lunsj? Det er viktig. Å starte dagen med et godt utgangspunkt i form av å spise sunn mat, er alfa og omega for at resten av dagen skal bli bra.
Har du dårlig matlyst noen dager, så ta noe enkelt, som en banan eller yoghurt. Tips til enkel og billig frokost er havregrynsgrøt, og den kan du forberede kvelden i forveien og gjerne spise kald. Google "kjøleskapsgrøt" og få masse tips til spennende sammensetninger.
Mat som gir deg langvarig energi er for eksempel:
- Havregrøt
- Grove brødskiver med sunt pålegg
- Grove rundstykker med sunt pålegg
- Frukt mellom måltidene
- Yoghurt med müsli og litt bær/frukt
Når det gjelder mer middagsrettede måltider så trenger man ikke lage mat fra bunn for at det skal regnes som sunt. Det er fullt mulig å bruke ferdigretter som f.eks Fjordland eller matvarer fra frysedisk som "lager seg selv" i ovn/gryte. Man kan også alltid tilsette frosne eller ferske grønnsaker for å heve kvaliteten på måltider. BraMat.no har også gjort en test på ferdigmatvarer som jeg vil anbefale deg å se litt på for å få en liten pekepinn.
Hvis man skal få til noen positive endringer i kostholdet, så er det lurt å gå frem på riktig måte. Ikke forsøke å endre på masse ting på en gang, men ta det litt etter litt. Ta en titt på denne artikkelen for råd om hvordan du bør gå frem.
Hvis du tenker mye på dette med mat så vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller fastlege. De kan gi deg konkrete og gode råd tilpasset akkurat deg og din situasjon.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 18.8.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

