Hva kan jeg spise når jeg har gastritt?
Gutt, 16
Hei, hva kan jeg spise da jeg har gastritt? Er det farlig om jeg krydrer maten med salt og hva spesifikk mat er best
Svar
Hei!
Når du har gastritt, er det viktig å velge matvarer som er milde for magen og unngå de som kan irritere mageslimhinnen. Her er noen generelle råd:
Matvarer som er bra ved gastritt:
- Milde matvarer: havregryn, ris, poteter, gulrøtter og andre kokte grønnsaker, modne bananer.
- Proteinkilder: mørt kjøtt, fisk og egg, men unngå stekt mat.
- Meieriprodukter: yoghurt og biola kan være bra da de inneholder melkesyrebakterier som kan hjelpe fordøyelsen.
- Supper og buljonger: Disse er gjerne lett å fordøye og kan virke beroligede for magen.
Matvarer du bør unngå:
- Krydret mat: kan irritere mageslimhinnen.
- Fet mat: kan være vanskelig å fordøye og kan dermed forverre symptomene.
- Koffein og alkohol: Kan øke magesyreproduksjonen og irritere magen.
- Sitrusfrukter og jus: kan være syrlig og irritere magen.
Når det gjelder salt, så er det generelt greit å bruke litt salt i maten, men prøv å unngå overdreven bruk da det kan irritere magen.
Hvis du har flere spørsmål eller trenger mer spesifikke råd, kan det være lurt å snakke med legen din om dette, slik at du kan få råd tilpasset akkurat din situasjon.
Ønsker deg alt godt og riktig god bedring!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 28.9.2024
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
