Bør jeg ligge i kaloriunderskudd?
Gutt, 17
Jeg lurte på om jeg kunne gå på et kalori underskudd. Jeg er litt usikker på om jeg burde siden jeg er 17 år gammel. Det burde vel ikke være et problem hvis det er 200 kcal under det jeg trenger? Jeg veier 77 kg og er rundt 180 cm.
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
I utgangspunktet anbefaler vi ikke barn og unge som er normalvektige å ligge i kaloriunderskudd eller gå ned i vekt. Ut i fra vekten og høyden som du beskriver er du helt normalvektig, og har ikke noe behov for å gå ned i vekt av helsemessige årsaker.
I ungdomsårene skjer det store forandringer i kroppen din, og for at den skal få utvikle seg optimalt er det viktig at du får i deg nok næring gjennom maten som du spiser. Gjør du ikke det kan det føre til mangelsykdommer, og i verste fall skader på kroppen din.
I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer med kroppen din dersom du spiser for lite.
Fremfor å fokusere på hvor mange kalorier du trenger vil jeg heller råde deg til å fokusere på at maten som du spiser er sunn og næringsrik, og at du får i deg nok mat. Hvis du blir for opptatt av kalorier og at du ikke skal gå opp i vekt kan dette fort utvikle seg til et uheldig spisemønster, og i verste fall en spiseforstyrrelse. Mat skal være noe hyggelig og kjekt, samtidig som det skal gi nok drivstoff til å fungere i hverdagen!
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Hvis du har noen flere spørsmål vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom. Dersom du ønsker å gå ned i vekt er det viktig at du følges opp av helsepersonell, nettopp for å forebygge at du utvikler noen mangler eller skader på kroppen din. Dette kan helsesykepleier hjelpe deg med og fortelle deg mer om.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 21.8.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål