Spørsmål og svar

Hvordan bygger jeg muskler uten å legge på meg fett?

Jente, 15

Hei! Jeg er en 15 år gammel jente som ønsker å bygge muskler uten å legge på meg for mye fett. Hvor mange kalorier bør jeg spise i forhold til hvor mange jeg brenner. Føler alle sider forskjellig, noen sier 100 over forbrenningen andre sier under? - Jeg lurer også på om jeg kan stole på FitBiten min til å fortelle hvor mange kalorier jeg har brent i løpet av dagen. Hva er den beste måten å holde kontrollen på dette på? Tusen takk for mulighet til å spørre, stor fan av tilbudet dere har!

Svar

Hei!

Vi er så glad for å høre at du er fan av tilbudet vårt! Både klinisk ernæringsfysiolog og fysioterapeut har svart deg i en del om trening og en del om kosthold/ kalorier.

Trening

Så bra at du har lyst å styrke musklene dine. For å bygge muskler er det viktig at du spiser nok mat og at du trener styrke. Det finnes mange måter å legge opp treningen på.

Her kommer noen tips:

  • Finn en treningsform du liker, det er viktig for å klare å fortsette med treningen
  • Ha en plan for treningen, les mer om dette her
  • Det er anbefalt å trene 2-3 ganger i uken i følge helsedirektoratet
  • Det er også lurt å trene hele kroppen din i hver økt, se inspirasjon i treningsprogrammet jeg har lagt ved
  • Etter hvert som teknikken din er god kan du legge på ekstra vekt i øvelsene

Kosthold og kalorier

Hvor mange kalorier hver enkelt av oss trenger er svært individuelt, og kommer an på flere faktorer. Dette er ting som kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitetsnivå og gener (hvor høy forbrenning du har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å holde vekten stabil eller for å gå opp eller ned i vekt.

Når det er sagt, så trenger en jente på 15 år veldig generelt i gjennomsnitt 2000-2300 kcal per dag, mens det kan være behov for mer på dager med trening.

Ellers er kroppen vår ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat. Alt vi trenger å gjøre er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når du trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat du trenger. Hvis du begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan du bli veldig opphengt i dette.

I disse artiklene kan du lese mer om kalorier og hvor mye mat du trenger og om hva som skjer med kroppen hvis du spiser for lite.

Når det gjelder hva du bør spise når du trener anbefales det generelt å fokusere på et sunt og variert kosthold. Det er altså ikke nødvendig å følge en spesifikk diett - det beste vil være å spise sunt og variert og sørge for at kroppen din får nok næring gjennom maten som du spiser for at den skal få utvikle seg som den skal. Måltidsrytmen bør være jevn, med 3-4 hovedmåltider hver dag og 1-2 mellommåltider avhengig av hvor fysisk aktiv du er. I tillegg bør du alltid spise litt ekstra i forbindelse med treningsøktene. Forskning viser dessuten at det er lurt å spise litt protein til alle måltider. Gode kilder til proteiner i kostholdet er blant annet kjøtt, fugl, fisk, egg, melk, ost, yoghurt og andre meieriprodukter.

Vi har skrevet en artikkel om akkurat dette som jeg syntes du burde lese her: dette bør du spise før og etter trening.

Ellers har vi noen generelle råd for sunt kosthold som du kan se litt på.

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Det kan være lurt å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vi håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Hilsen fysioterapeuten og klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 13.1.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål