Kan kjøtt ligge frosset i flere år?
Gutt, 18
Vil frysing av kjøtt fullstendig stoppe bakterie og giftstoffer. Kan kjøtt ligge flere år fryst uten at du blir syk av den så lenge du fryste kjøttet før utløpsdato?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
For at kjøtt skal holde seg best mulig er det viktig at det fryses ned på riktig måte. Det er anbefalt å:
- Pakke maten i luft- og lukttett emballasje som ikke setter smak. Det kan være lurt å pakke maten i små porsjoner, og la pakningene være så flate som mulig. Husk å merke de med dato!
- Når maten har blitt lagt i fryseren bør temperaturen være på -18 grader, noe som er optimal frysetemperatur. Det er det temperaturen ligger på i butikkens frysedisker, og du kan dermed være sikker på at den nedfryste maten holder seg så lenge som oppgitt.
- Opptining bør foregå langsomt i kjøleskap. Har du hastverk kan du legge kjøttet i en plastpose i kaldt vann eller bruke mikrobølgeovn. Retter som er laget av opptint kjøtt kan fryses ned etter tilberedning.
- Holdbarheten på nedfryst mat er avhengig av hvor fersk den var ved nedfrysing, om temperaturen har vært stabil og om innpakkingen er tett. Som tommelfingerregel har mat med mye fett kortere holdbarhet, siden fett er det første som harskner.
Dersom du har fulgt disse instruksene, vil kjøttet ha følgende holdbarhet:
- Svinekjøtt magert: 6 måneder
- Svinekjøtt med fett: 3 måneder
- Storfekjøtt: 10-12 måneder
- Kalvekjøtt: 6 måneder
- Lammekjøtt: 10-12 måneder
- Reinsdyrkjøtt: Over 12 måneder
- Saltet kjøtt med mye fett: 2 måneder
- Kylling: 4 måneder
- Kalkun: 1-2 år
- Kyllingkjøttdeig: 2 måneder
- Medisterdeig: 3 måneder
- Kjøttdeig/karbonadedeig: 4 måneder
- Pølser: 3 måneder
- Spekemat: 6 måneder
- Innmat: 3 måneder
Dersom det er snakk om nedfryste matvarer som du har kjøpt på butikken gjelder holdbarhetsdatoen som står på pakken.
Med andre ord er det ikke anbefalt å la kjøtt ligge i årevis, men det kan ligge en god stund, som beskrevet over :-)
Bakterieveksten vil stoppe dersom du har fryst kjøttet korrekt, og du vil ikke bli syk av å spise den. Dersom kjøtt ligger for lenge kan fettet harskne, noe som vil påvirke smaken på kjøttet.
Du kan lese mer om dette her:
https://www.matprat.no/artikler/oppbevaring-og-holdbarhet/oppbevaring-i-fryser/
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 23.6.2024
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål