Hvordan kan jeg spise for å holde vekten?
Gutt, 17
Hei, jeg har mistet mye vekt og er på en vekt jeg er fornøyd med, men problemet er at jeg vet ikke hvordan jeg skal holde den. Det som skjer med meg er at enten så spiser jeg for mye å går opp i vekt eller så spiser jeg for lite å går ned i vekt. Hvordan skal jeg spise for og holde vekten?
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
For å opprettholde en stabil vekt er prinsippet at man må spise omtrent like mange kalorier som man forbrenner over tid. Kaloribehovet vårt er imidlertid avhengig av en rekke faktorer som kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitetsnivå og gener (hvor høy forbrenning man har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å holde vekten stabil og jeg vil heller ikke anbefale deg å begynne å telle eller regne på dette.
Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger altså ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.
Jeg vil derfor råde deg til å forsøke å følge kroppens signaler når det gjelder sult og metthet og ellers fokusere på det å spise regelmessige måltider med sunn og næringsrik mat. Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg vil også anbefale deg å ta en titt på vedlagte artikler hvor vi blant annet har skrevet mer om vekt og kalorier og hvor mye mat man trenger, samt flere tips til et sunt og variert kosthold og en sunn hverdag.
Hvis du synes dette med mat, kropp og trening er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var til nytte!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 9.10.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål




