Spørsmål og svar

Tips til sunne kveldsmåltider?

Jente, 15

Hei, jeg har prøvd og gå ned noen få kilo i det siste og spiser kunn sunt. Det er ofte på kvelden hvor det frister mest og snacke på noe eller bare generelt få i meg noe før jeg skal legge meg så jeg får sove uten og være sulten. Jeg prøver og ikke spise så veldig mye karbohydrater på kvelden, men syns det er vanskelig og finne noe som ikke inneholder mye av det. Har dere noe tips til hva det kan være? Har hørt at noen oster, grønnsaker og nøtter er bra, men er det noe annet?

Svar

Hei!

Det er ikke uvanlig at man føler seg litt fysen på kvelden og har lyst på noe godt. Da er det fint å ha smarte alternativer tilgjengelig slik at man ikke tyr til godterier og liknende for ofte.

Generelt anbefaler vi at man spiser 4 hovedmåltider hver dag, noe som inkluderer kveldsmat. Et kveldsmåltid før man legger seg tilfredsstiller sultfølelsen og gjør at man gjerne sover bedre.

Gode alternativer kan være:

  • Yoghurt/biola/kesam/cottage cheese med musli/nøtter og frukt
  • Havregrøt
  • Grovbrød/knekkebrød med pålegg som ost, skinke, makrell i tomat, egg og grønnsaker
  • Bananpannekaker
  • Suppe

Å begrense inntaket av karbohydrater på kveldstid har lite for seg og er ikke noe du trenger å tenke på. Velg heller sunne og næringsrike matvarer som blant annet alternativene listet over.

Ellers er dette våre generelle råd for et sunt og variert kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler med flere tips som du kan en titt på.

Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen

Besvart: 23.12.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål