Spørsmål og svar

Er det vanlig å ikke spise frokost?

Jente, 16

Hei, jeg spiser nesten aldri frokost og heller ikke lunsj på skole . Dette er fordi jeg ikke føler meg noe spesielt sulten. Når jeg kommer hjem blir jeg plutselig kjempe sulten og spiser mye, for å så ikke spise noe på kvelden igjen. Er dette vanlig?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Å spise bare ett måltid er ikke helt vanlig, og det er heller ikke anbefalt. Dette fordi det er fare for å få for lite energi og næringsstoffer, noe som er uheldig for ungdommer i utvikling.

Ved å bare spise én gang om dagen vil det være vanskelig å holde et jevnt energinivå og blodsukker gjennom dagen. Det kan også være vanskelig å dekke behovet for energi og næringsstoffer.

Er det en annen grunn til at du spiser så lite enn dårlig matlyst? Matlysten kan nemlig bli dårligere dersom vi spiser svært lite, men heldigvis kan denne trenes opp igjen ved å spise små, regelmessige måltider. Da venner magesekken seg til litt mat jevnt over i løpet av dagen, noe som vil være med på å vekke matlysten og gi mer appetitt.

Vi anbefaler å spise tre til fire hovedmåltider, samt et par mellommåltider, i løpet av en dag. Dette for å fylle jevnt på med energi underveis, slik at du har energi og konsentrasjon til å klare deg gjennom dagen.

Det kan være farlig for kroppen å spise for lite og hoppe over måltider. Les mer om det her.

Vi anbefaler å heller spise små måltid og oftere, enn få og store. Generelt anbefales det å fordele måltidene utover dagen. En dag kan f.eks se slik ut: Frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag, kveldsmat. Måltidene skal ikke være så små at du ikke blir mett.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.

Hvis du ønsker å snakke med noen om dette kan jeg anbefale deg å ta en prat med helsesykepleier. De kan gi deg konkrete tips til hva du kan gjøre.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 1.9.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål