Hvor mye er det vanlig å spise?
Jente, 18
Hei, Er det for mye å spise 4 brødskiver/polarbrød etc (+melk/jus å drikke) til frokost? Eller er det vanlig? Jeg sliter med et anstrengt/vrengt forhold til mat, og prøver å jobbe med det.. Men klarer liksom ikke få for meg hva som faktisk er for mye, for lite eller passelig mengde.. Kjenner jeg lett kan spise 4-5 brødskiver per måltid, men er liksom redd for at dette er for mye og er usunt. Vet ikke hva jeg skal «tillate» meg, om det gir mening.. I tillegg føler jeg veldig på at jeg er nødt til å trene for å gjøre meg fortjent til maten. Så generelt lurer jeg egentlig bare på hva som er vanlig å spise til frokost/lunsj/kvelds? Er en jente på 18 år, og er sånn middels aktiv Takk på forhånd:)
Svar
Hei!
Det er ingen fasit på hvor mye som er vanlig å spise. Hvor mye mat trenger kommer an på flere faktorer som blant annet kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitetsnivå og gener (hvor høy forbrenning man har).
Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse.
For å holde en stabil vekt og en sunn kropp, er det lurt å spise variert og å velge matvarer som er sunne og næringsrike. Godterier og annen snacks og søtsaker bør først og fremst forbeholdes helgen.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold som jeg vil anbefale deg å følge:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Hvis du synes dette med mat, kropp og trening er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg sterkt råde deg til å snakke med noen om det slik at du kan få hjelp. Det kan f.eks være helsesykepleier på skolen, på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Både lege og helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du kan titte på.
Ønsker deg alt godt og håper dette var til nytte.
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 9.8.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål





