Det er mange som er redde for å fly og tenker på alt som kan gå galt. Vi tipser deg om hvordan du kan få en bedre flytur, og avkrefter myter om flysikkerhet.

REDD FOR Å FLY: Ved å gjøre et par grep i forkant, kan en gjøre flyturen mye mer behagelig. Foto: Julian Hochgesang/Unsplash

En flytur skal være en behagelig måte å reise på. Du kommer fort fram sammenliknet med andre transportmidler, og flytiden kan brukes til å spise godt, lese en bok eller ta seg en liten hvil.

Dessverre gjelder dette ikke for alle. Noen bruker flytiden til å kaldsvette, engste seg, høre etter mistenkelige lyder og vurdere hver eneste bevegelse personalet gjør. Tiden før reisen blir ikke brukt til å glede seg, men til å engste seg for alt som kan gå galt. Noen sliter med tvangstanker, og noen vil til og med avbestille reisen.

Ved å gjøre et par grep i forkant, kan en gjøre flyturen mye mer behagelig.

Tips for en enklere flytur

  • Snakk med folk: Fortell folk om redselen din, så du slipper å føle deg alene med den. Du kan også si i fra både ved innsjekk og til personalet om bord i flyet, så tar de hensyn til deg. Å snakke med folk underveis på flyturen kan også avlede redselen.
  • Stress ned: Ta deg god tid når du skal ut og fly. Sjekk inn så tidlig som mulig, og ta deg god tid ved gaten for å unngå unødvendig stress. Dersom stressnivået øker, vil også redselen øke. Det gjelder også om du er sliten eller trett.
  • Plassering: Finn ut hvor det er best for deg å sitte. Noen foretrekker bak, da det statistisk sett skal være størst sjanse for å overleve et eventuelt uhell der. Lenger fremme i kabinen er det gjerne mer behagelig å sitte, da en ikke får så mye lyd og bevegelse.
  • Pust godt: Øv deg på pusteøvelser for med dyp og jevn pust. Da kan en unngå hjertebank og hyperventilering, og en er ikke like sensitiv for turbulens. Det går også an å lære seg avslapningsteknikker som autogen trening.
  • Drikk rett: Kaffe og te kan gi deg hjertebank, så drikk heller vann, juice eller brus. Alkohol og medikamenter kan virke beroligende, men det er ingen god løsning på sikt.
  • Lær hvordan det virker: Nedenfor er det listet opp en rekke vanlige feiltakelser folk med flyskrekk gjør. Ved å sette seg inn i hvordan flyet og flyging virker, vil en ofte bli mer trygg.

Myter om farer ved å fly

Fremdeles nervøs?

Dersom du fremdeles er nervøs, er det gitt ut en rekke bøker om emnet. Det er også en god idé å snakke med en lege om flyskrekken. De kan blant annet komme med innspill om hvordan du behersker frykten om bord lettere, og evt. henvise deg til en psykolog for å få hjelp.

Skrevet av Mari Hult i samarbeid med redaksjonen ung.no

Sist oppdatert: 16.07.2021

Kilder:

"Det er ikke farlig å fly", Øivind Ekeberg.
"Flying? No fear!", Adrian Aker-Douglas og George Georgiou.
"Endelig glad i å fly", Allen Carr.
"Hvorfor fly flyr", Erlend Larsen.
Norsk Flygerforening
SAS Braathens, Wideroe og Norwegian
Helsenytt.no, dinside.no, legevakten.no

Offentleg og kvalitetssikra
REDD FOR Å FLY: Ved å gjøre et par grep i forkant, kan en gjøre flyturen mye mer behagelig. Foto: Julian Hochgesang/Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)