En flytur skal være en behagelig måte å reise på. En kommer fort frem sammenliknet med andre transportmidler, og flytiden kan brukes til å spise godt, lese en bok eller ta seg en liten hvil. Dessverre gjelder dette ikke for alle. Noen bruker flytiden til å kaldsvette, engste seg, høre etter mistenkelige lyder og vurdere hver eneste bevegelse personalet gjør. Tiden før reisen blir ikke brukt til å glede seg, men til å engste seg for alt som kan gå galt. Noen sliter med tvangstanker, og noen vil til og med avbestille reisen.

Ved å gjøre et par grep i forkant, kan en gjøre flyturen mye mer behagelig.

Tips for en enklere flytur:

 • Snakk med folk: Fortell folk om redselen din, så du slipper å føle deg alene med den. Du kan også si i fra både ved innsjekk og til personalet om bord i flyet, så tar de hensyn til deg. Å snakke med folk underveis på flyturen kan også avlede redselen.

 • Stress ned: Ta deg god tid når du skal ut og fly. Sjekk inn så tidlig som mulig, og ta deg god tid ved gaten for å unngå unødvendig stress. Dersom stressnivået øker, vil også redselen øke. Det gjelder også om du er sliten eller trett.

 • Plassering: Finn ut hvor det er best for deg å sitte. Noen foretrekker bak, da det statistisk sett skal være størst sjanse for å overleve et eventuelt uhell der. Lenger fremme i kabinen er det gjerne mer behagelig å sitte, da en ikke får så mye lyd og bevegelse.

 • Pust godt: Øv deg på pusteøvelser for med dyp og jevn pust. Da kan en unngå hjertebank og hyperventilering, og en er ikke like sensitiv for turbulens. Det går også an å lære seg avslapningsteknikker som autogen trening.

 • Drikk rett: Kaffe og te kan gi deg hjertebank, så drikk heller vann, juice eller brus. Alkohol og medikamenter kan virke beroligende, men det er ingen god løsning på sikt.

 • Lær hvordan det virker: Nedenfor er det listet opp en rekke vanlige feiltakelser folk med flyskrekk gjør. Ved å sette seg inn i hvordan flyet og flyging virker, vil en ofte bli mer trygg.

Myter om farer ved å fly:

 • Piloten er ung og uerfaren

  Feil. En pilot har 12 års utdannelse, og har før det gått igjennom harde opptakstester med både fysisk og psykisk helse.

 • Piloten kan være syk, eller ha en dårlig dag

  Feil. Piloter er en av yrkesgruppene som ikke har lov til å gå på jobb om de er det minste syke. De gjennomgår grundige helsesjekker med jevne mellomrom, og kravene til avhold fra alkohol er meget strenge. Det finnes også strenge regler for hvor lenge og hvor mange landinger de kan ha uten å hvile.

 • Turbulens er farlig

  Turbulens kan være ubehagelig, men det er ikke farlig. Flyet er bygget for å tåle ekstreme påkjenninger. Lufta forut er rett og slett litt ujevn, men de små dumpene i lufta er omtrent like skumle som småhull i en bilvei.

 • Flyet kan falle ned i tomrom i lufta

  Når en kjenner at en ”faller” inne i flyet, kan det virke som om flyet faller mange hundre meter. Sannsynligvis har det bare falt et par centimeter i lufta. Dersom det faller så mye som to meter, vil alt som ikke er spent fast fyke opp i kabintaket. Sammenlign hvor lite kaffekoppen din beveger seg i flyet - mot hvordan den ville oppføre seg i en bil på en rett motorvei. Fortellingene om fly som ramler flere hundre meter ned i hull i lufta er som oftest nettopp dét - fortellinger. I virkeligheten finnes det ikke slike lufttomme rom.

 • Det er fare på ferde når de ansatte vifter med armene

  Når flyvertene signaliserer med hendene til purseren, så betyr dette vanligvis at de ikke har mer igjen i trallene sine, eller at de må på do. Det er lettere å kommunisere med hendene enn å gaule til hverandre.

 • Det kan begynne å brenne inne i flyet

  Lite sannsynlig. Alt i kabinen er laget av brannsikkert materiale.

 • Lyder fra flyet er et tegn på at noe er galt

  Heller sjeldent. Det kommer masse lyder fra et fly i normal bevegelse. Like etter takeoff og rett før landing kan du høre hjulene sige inn og ut. Motoren skifter takt når flyet er i marsjhøyde, og små motorer skuffer platene i vingene hit og dit når pilotene styrer. I tillegg forandrer motorlydene seg i løpet av turen, da de ikke trenger like mye kraft hele tiden.

 • Flyet kan kollidere med et annet fly i luften

  På og nær flyplassene er det flygelederne i kontrolltårnet som bestemmer når og hvor flyene skal fly og gir nødvendige beskjeder til flygerne. I kontrolltårnet er det også radar hvor flygelederne kan følge flyet så lenge det befinner seg i deres kontrollområde. De har et nummer på hvert fly slik at de ser hvilket fly som befinner seg hvor, og de vet hvilken retning flyet flyr i, hvor fort det flyr og hvilken høyde det har.

 • Motoren kan stanse, og flyet falle rett ned

  Feil. Alle passasjerfly her minst to motorer, me de kan både fly og lande med bare en motor. Og selv om alle motorene stanser, vil ikke flyet falle rett ned, men fortsette som et seilfly i minst 20 mil. I motsetning til hva du kanskje forestiller deg, ville et tungt fly "seile" lengre enn et lettere fly, dette har med enkel fysikk å gjøre. Et vanlig passasjerfly uten motorkraft blir nok en smule mer klumsete enn et vanlig seilfly, men det er fullt mulig å få satt det ned på en flyplass.

 • Tar det fyr i motoren så går det galt

  Da er du i så fall skikkelig uheldig. Det kan oppstå brann i en motor, men det betyr ikke at det er krise. Det finnes instrumenter som varsler cockpiten hvis så mye som en lyspære går, og dersom det skulle være en brann vil flygerne sprøyte brannslukningsvæske inn i motoren. Da bil brannen isoleres og slukkes, og den motoren det gjelder settes ut av funksjon. I tillegg må en huske på at panelene har dobbelt opp av alt som er viktig.

 • Lufta i kabinen brukes opp

  Når flyet står ved utgangen og folk er i ferd med å gå om bord, kan luften inne i kabinen virke dårlig. Folk med tendenser til klaustrofobi kan lett føle at de ikke får puste. Men med en gang dørene er stengt og flyet takser ut, blir det straks mye friskere, og lufta blir skiftet ut igjennom hele turen.

 • Blir vi truffet av lyn, kommer vi til å styrte

  Vel. For det første flyr piloter vanligvis ikke gjennom tordenskyer. Hvis uhellet skulle være ute, er det likevel ikke så dumt å være inne i flyet. Fordi flyet ikke har kontakt med jorden, blir det ikke noe egentlig lynnedslag. Flykroppen er laget av strømledende aluminium, og lynet passerer på utsiden av flyet og går gjerne ut gjennom lynavlederne ytterst på vingene, eller ut av halen. Lynnedslag kan i sjeldne tilfeller påvirke instrumentene ombord, i så fall vil flyet gå ned på nærmeste flyplass. Flyet blir også kontrollert ekstra nøye etter at det har vært utsatt for lyn.

 • Det er teit å si fra

  De som jobber i kabinen setter faktisk stor pris på at du gir dem et hint. Og så kan det være greit å huske på at vertene og vertinnene tross alt ikke er serveringspersonale. De er først og fremst med av sikkerhetshensyn, og er trent til å takle uventede situasjoner.

Fremdeles nervøs?

Dersom du fremdeles er nervøs, er det gitt ut en rekke bøker om emnet. Det er også en god idé å snakke med en lege om flyskrekken. De kan blant annet komme med innspill om hvordan du behersker frykten om bord lettere, og evt. henvise deg til en psykolog for å få hjelp.