Hvorfor er salt og fett farlig?
Gutt, 20
Jeg vet at sukker, salt, og fett er usunt i store mengder, og da gjerne sammen. Enn isolert hver for seg, med veldig høyt inntak av den ene, og veldig lavt av de andre? Hvis man spiser for mye sukker (tilsatt) får man diabetes og til slutt overvekt. Hvis man spiser for mye salt får man høyt blodtrykk, og til slutt, ??? Hvis man spiser for mye fett (f.eks olivenolje), så ???, og til slutt, ??? Jeg er 178 cm høy, veier 63 kg, og er ca 85 cm rundt magen på det bredeste, og slakkest mulig på målebåndet så det fortsatt holder seg oppe. Hvilken forskjell utgjør det jeg nevnte over, ved både inaktiv og aktiv livsstil? Jeg har god kondis, og trener en gang i uken på middels intensitet.
Svar
Hei!
Egentlig kan man si at det er like "farlig" med mye sukker, salt og fett sammen som hver for seg. Selv om man spiser det samlet i ett måltid, så vil det splittes og tas opp hver for seg når det kommer til tarmen. Derfor vil virkningen hver av disse stoffene ha på kroppen blir den samme om man spiser det i et samlet måltid, eller hver for seg.
Sukker
Det er en misforståelse at mye sukker gir diabetes. Sukker kan indirekte føre til diabetes, fordi et høyt sukkerinntak kan gi overvekt, og det er overvekten som fører til diabetes. Gener er også av betydning for om man utvikler diabetes, så det finnes personer som er slanke og har diabetes. Men de aller fleste som får diabetes type 2, får det på grunn av overvekt. 
Det er allikevel ikke bra å spise mye sukker fordi det øker sannsynligheten for å utvikle overvekt, det kan gi hull i tennene og det gir ingen næringsstoffer som vi trenger (vitaminer, mineraler osv.)
Salt
Salt består av natrium og klor (natriumklorid). Natrium er den "skumle" delen av saltet. Natrium har den evnen at det trekker til seg vann/væske. Hvis du drysser salt på skiver av agurk, så vil du se at vannet i agurken trekker ut til saltet som ligger oppå. Det samme skjer i kroppen når man spiser salt. Saltet (natrium) havner i blodet vårt og begynner å trekke til seg vann som ligger på utsiden av blodårene. Da fylles blodårene opp med mer væske/blod, og hjertet må jobbe hardere for å pumpe blodet rundt (siden blodmengden øker). Det er dette som er høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk er negativt av flere grunner: Hjertet er en muskel, og når et må jobbe hardere så vokser det, på samme måte som muskler ellers i kroppen gjør når de jobber hardt. Men det å ha et (fysisk) stort hjerte er ikke bra, det kan etter mange år gi hjertesykdom. Et høyt trykk i blodet er også skummelt i hjernen, fordi det øker sjansen for at blodårene sprekker og gir hjerneblødning. Et  høyt trykk i blodet kan også øke sjansen for at en avleiring/forkalkning i veggen løsner, og da har man en blodpropp som kan feste seg i hjertet og gi hjerteinfarkt, eller i hjernen og gi hjerneslag.
Mye salt i kostholdet er heller ikke bra for magesekken, og det øker risikoen for kreft i magesekken.
Nyrene kan også ta skade av et høyt saltinntak over tid.
Vi spiser dobbelt så mye salt som vi skal i Norge, og hovedandelen kommer fra ferdigmat. Å lage mer mat fra bunnen er et viktig tiltak for å redusere saltinntaket, samt å se etter nøkkelhullet på matvarene.
Fett
Fett er veldig kaloririkt, det er det mest kaloririke næringsstoffet vi har. Å spise store mengder olivenolje kan altså bidra til vektoppgang. Men det er viktig å være klar over at vi skiller mellom "sunt" og "usunt" fett. Det er dette som er det mettede (usunne) og umettede (sunne) fettet. Begge typene fett inneholder mye kalorier og kan gi overvekt hvis man spiser mye av det. Men det mettede fettet øker også kolesterolet (LDL) og kan legge seg i blodåreveggen og gi åreforkalkning (aterosklerose). Hvis denne åreforkalkningen løsner (for eksempel på grunn av høyt blodtrykk) så blir det til en blodpropp og kan gi hjerteinfarkt. Umettet fett reduserer risikoen for å danne aterosklerose og hjerteinfarkt.
Du kan lese om hvilke matvarer som har det sunne, umettede fettet her.
Hvordan påvirker trening?
Selv om du trener, så vil du kunne få alle de negative helseeffektene av både sukker, salt og fett. Trening gir økt forbrenning gjennom dagen, og risikoen for overvekt går ned. I tillegg skjer det viktige prosesser i kroppen når man trener. Kort fortalt så handler det om at trening demper betennelsesprosesser. Man vet nå at betennelse i kroppen er med på utviklingen av både overvekt og hjerteinfarkt. Det er en hel haug av positive helseeffekter av treningen, det reduserer risikoen for veldig mange sykdommer. Det er derfor kjempeviktig å trene.
Vi snakker om det å finne en balanse i hverdagen. Der man er i regelmessig fysisk aktivitet, spiser sunt for det meste, og kan skeie ut med usunne matvarer som inneholder sukker, salt og mettet fett av og til. Klarer man å oppnå denne balansen, så vil de negative effektene av usunne næringsstoffer bli så små at de ikke kan utgjøre noen fare.
Vi anbefaler å trene 3-4 dager i uka, og ellers være i en eller annen form for fysisk aktivitet i 30 minutter daglig (gåturer, sykle osv.). Hvis du nå trener én dag i uka, så høres det ut som du har potensiale for forbedring her. Det ville vært veldig positivt for helsa di.
Håper du ble litt klokere av dette svaret.
Lykke til fremover!
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 29.4.2020
Oppdatert: 29.4.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål