Spørsmål og svar

Hvor mange prosent av kaloriene bør man få fra de ulike matgruppene?

Gutt, 20

Ca. hvor mange prosent av de totale kaloriene man spiser per uke bør komme fra hver av disse matgruppene? Man kan selvsagt dele matvarer inn i et hvilket som helst antall matgrupper, men vær så snill og ta utgangspunkt i de 7 gruppene jeg har listet. Hva med: 1. 9% av totale ukentlige kalorier fra grønsaker 2. 11% fra frukt og bær 3. 33% fra potet, ris og kornvarer 4. 17% fra meieriprodukt 5. 12% fra kjøtt, fjørfe og egg 6. 8% fra fisk og sjømat 7. 10% fra nøtter, frø og belgfrukter Høres det ut som ideelle mengder av hver kategori? Hva ville du eventuelt endre? Er det for eksempel en kategori jeg har alt for mye eller alt for lite av? Ta utgangspunkt i at jeg spiser variert innenfor hver gruppe.

Svar

Hei

Anbefalingene om energiprosent og fordelingen av disse tar utgangspunkt i næringsstoffer. Dette kan du lese mer om her.

Det er viktig å spise sunt, men også å ha et avslappet forhold til mat. Dersom du føler at du tenker veldig mye om mat, kropp og vekt, kan det være fint å snakke med noen om dette.

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 7.3.2021

Oppdatert: 7.3.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål