Spørsmål og svar

Hvor mye sukker kan man spise uten at det går utover helsa?

Jente, 17

Hei:) Jeg lurer på hvor mye sukker som regnes som «for mye», og hvor mye man skal få i seg før det evt kan føre til sykdommer som diabetes eller liknende. Jeg er normalvektig og er ikke nødvendigvis redd for å bli overvektig pga sukker, men jeg tenker mer på sykdommer etc. Skal det mye til?

Svar

Hei

De norske helsemyndighetene anbefaler at tilsatt sukker (det vil si det sukkeret du finner i godterier, bakevarer, syltetøy, brus/saft etc.) høyst utgjør 10 energiprosent av kosten. For kvinner utgjør dette ca. 50-60 g sukker per dag.

Sukkerinnholdet i noen ulike matvarer er som følger

  • En rosinbolle = 15 g sukker
  • 100 g melkesjokolade = 42 gram sukker
  • 100 g vingummi/smågodt = 65 g sukker 
  • 2 ss syltetøy = 12 g sukker
  • Ett glass brus = 25 g sukker


Sukker som forekommer naturlig i matvarer som frukt og melk regnes ikke som tilsatt sukker.

Grunnene til at man ikke anbefaler et høyere sukkerinntak er for det første at sukker utelukkende tilfører kroppen energi og ellers ikke har noen positive helseeffekter, og for det andre at et høyt inntak av matvarer med mye sukker øker risikoen for at man ikke får i seg nok av næringsrike matvarer som kroppen trenger. I tillegg fører sukker til skade på tennene.

Sykdommer som kan oppstå på sikt som følge av et høyt sukkerinntak er følgende

  • Overvekt og fedme (Sukker inneholder mye kalorier. Overskudd av kalorier vil lagres som fett i kroppen, noe som disponerer for utvikling av overvekt og fedme)
  • Diabetes 
  • Åreforkalkning og utvikling av hjerte- og karsykdom
  • Mangel på vitaminer og mineraler som følge av at man ikke får i seg nok av dette
  • Tannråte

Foruten skade på tennene vil de andre sykdommene kunne utvikles gradvis og over tid, ofte ikke før man er blitt voksen. Det er derfor viktig å være bevisst på å forsøke å unngå et for høyt sukkerinntak allerede fra barneårene.

Når det er sagt betyr ikke dette at man ikke skal kunne unne seg godterier og andre sukkerholdige produkter innimellom, men man bør i størst mulig grad forsøke å begrense dette til helger og andre festligheter.

For en sunn og god helse, både nå og på sikt, er det også viktig at man passer på å få i seg nok sunn og næringsrik mat hver dag, samt å holde seg fysisk aktiv daglig.

Jeg legger ved en artikkel som forklarer litt mer om ulike næringsstoffer, samt en med gode tips for et sunt, balansert og variert kosthold.

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 4.4.2021

Oppdatert: 4.4.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål