Spørsmål og svar

Er det noen forskjell i næringsinnhold mellom rå og tilberedte grønnsaker?

Jente, 16

Er brokkoli stekt i soyasaus mer usunt enn vanlig brokkoli? Forsvinner vitaminer eller noe sånn? Og generelt er kokte eller stekte grønnsaker mindre sunne enn rå?

Svar

Hei

Grønnsaker er stort sett sunt uansett hvordan du tilbereder dem!

Spiser du dem rå får du i deg alle næringsstoffene uten noen ekstra tilsetning. Når du koker grønnsakene vil en liten del vitaminer og mineraler gå tapt i kokevannet. Et godt alternativ kan være å dampe grønnsakene i mindre mengde vann. 

Når du steker grønnsakene vil du også få i deg fett fra den kilden du velger å steke grønnsakene i. Skal du steke grønnsakene anbefales det å bruke vegetabilske oljer som tåler høy steketemperatur, for eksempel raps og solsikke, og å begrense mengden.

Steker du grønnsaker i soyasaus vil du i tillegg få i deg ekstra salt, da soyasaus inneholder svært mye salt.

Jeg legger ved en artikkel som forklarer litt mer om de ulike næringsstoffene og en med god tips til et sunt kosthold.

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 7.4.2021

Oppdatert: 7.4.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål