Hvilke matvarer inneholder jod? Og hva skjer hvis man får i seg for mye?
Jente, 16
Hva skjer om man får i seg for mye jod og hvor mye bør man få i seg daglig? Jeg får i meg 150 mikrogram av kosttilskudd daglig og så drikker jeg et glass melk (2 dl) daglig. Hvilke matvarer inneholder jod?
Svar
Hei
For en jente i din alder anbefales det et daglig inntak av jod på 150 mg per dag. Du får altså dekket dette gjennom kosttilskuddet du tar.
Andre kilder til jod er følgende
- Hvit fisk
- Melk og meieriprodukter, særlig ulike melkevarianter, yoghurt, kesam, cottage cheese og brunost (gulost inneholder lite jod)
- Egg
- Tang og tangmel (inneholder store mengder jod)
Ellers er det lite jod i mange av de vanlige matvarene vi spiser som brød og kornvarer, kjøttprodukter, frukt og grønnsaker.
Hvis man får i seg for mye jod kan det, på samme måte som for lite jod, føre til utvikling av lavt stoffskifte. De norske helsemyndighetene anbefaler at man ikke spiser mer enn 600 mikrogram jod per dag. Et glass med 2 dl melk inneholder ca. 30 mikrogram jod.
Dersom du ikke spiser veldig store mengder av andre melkeprodukter, hvit fisk eller egg (evt. tang/tangmel) daglig trenger du altså ikke bekymre deg for at du får i deg for mye jod. Gjør du derimot det, vil jeg anbefale deg å slutte med kosttilskuddet.
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 13.4.2021
Oppdatert: 13.4.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål