Hvor lite salt og hvor mye vann må man innta for at det er farlig?
Gutt, 14
Jeg søkte på noe sånn greier med at hvis du har for lite salt i blodet lan det være farlig. Det sto at vannoverskudd og natriumunderskudd kan føre til dette) Hvor lite salt sirka skal man spise for at dette kan skje? Og hvor mye vann skal man drikke for at dette kan skje? Jeg er redd for at jeg får hjertestans hvis jeg spiser for lite og drikker for mye vann. Jeg pleier og spise 2 skiver/ eller yoghurt med havre gryn til frokost. Og har lunch 11:35 og spiser når jeg kommer hjem kl 13:20 eller 15:30 kommer Ann på dagen. Kommer dette til og skje med meg?
Svar
Hei!
Jeg vil tro at tilstanden du har lest om er det som kalles for hyponatremi, som skyldes for lite natrium (salt) i blodet. Hos friske mennesker regulerer kroppen som regel selv saltbalansen, så dette er først og fremst en tilstand som kan oppstå hos personer som allerede er syke, altså som følge av annen sykdom.
Ellers kan også bruk av enkelte typer medisiner eller det at man spiser veldig lite mat (anoreksi) i noen tilfeller føre til hyponatremi. Utover dette er ikke hyponatremi noe du trenger å bekymre deg noe mer for. Du skal drikke svært store mengder vann, ofte over 10-15 liter om dagen, for at det skal være farlig.
Jeg vil altså råde deg til å la være å bekymre deg for dette og heller fokusere på det å spise sunt og variert, samt å få i deg passe mengde med væske hver dag, rundt 2 liter er anbefalt. På den måten gir du kroppen din alle de næringsstoffene som den trenger for å holde seg frisk og rask.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold, som jeg vil anbefale deg å følge:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg vil også anbefale deg å ta en titt på denne artikkelen hvor vi har skrevet om det å være redd for å være syk. Hvis du går rundt å bekymrer deg mye, så vil jeg råde deg til å snakke med noen om det, gjerne foreldrene dine, helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for ungdom. Det å snakke med noen når en bekymrer seg eller synes ting er vanskelig, vil ofte kjennes godt og kunne hjelpe til med at man får det litt bedre. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.
Ønsker deg alt godt og lykke til - håper dette var til nytte!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 12.9.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



