Skal man veie maten før eller etter den er kokt for å få riktige tall?
Jente, 18
Hei! Jeg lurer på om man skal veie maten før eller etter den er kokt for å få de riktige tallene? Som for eksempel i havregrøt, ris, potet osv
Svar
Hei!
Generelt anbefaler vi ikke å veie mat eller telle kalorier. Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse.
Ellers må du forholde deg til det som står i oppskriften eller i næringsinnholdruten på den aktuelle matvaren. Der står det gjerne om tallene stemmer for mengde tørr eller tilberedt matvare. Ofte er det mengde tørrvare som er oppgitt.
Hvis du synes dette med mat og kropp er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Ønsker deg alt godt og håper dette ga deg svar på det du lurte på.
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 24.11.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



