Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg holde meg unna melkeprodukter?

Gutt, 19

Hvordan skal jeg kunne klare å holde meg unna melkeprodukter når det er melkeprodukter eller rester av det i omtrent alle produkter? Og jeg kan ikke og har ikke ork til lage alt jeg skal spise hele tiden.

Svar

Hei! Nå vet jeg ikke hvorfor du holder deg unna melkeprodukter og om dette skyldes en laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi, men dette er to forskjellige ting.

Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse er ikke det samme som en allergi, men noe helt annet. Å være laktoseintolerant er ganske vanlig, og så mye som 75% av verdens befolkning er laktoseintolerante. Dette skyldes mangel på et enzym som heter laktase, som bryter ned laktose (melkesukker) til enkle sukkerenheter (monosakkarider) som blir tatt opp i tynntarmen. For de som mangler laktase, eller som ikke lager nok laktase, vil laktosen gå videre til tykktarmen, hvor den blir brutt ned av bakteriene der. Dette vil føre til produksjon av gass, noe som kan føre til oppblåsthet, promping, rumling, raping og magesmerter. Samtidig vil laktosen dra med seg vann ned til tykktarmen, noe som kan føre til diarè.

Har du fått påvist laktoseintoleranse hos legen bør du unngå mat med mye laktose. Dette inkluderer spesielt melk, men også en del andre meieriprodukter. Det er ikke slik at du må holde deg helt unna laktose kun fordi du har laktoseintoleranse. Det er ikke farlig å spise laktose ved laktoseintoleranse, men dersom du går over en viss mengde (noe som er svært individuelt) vil du kunne bli dårlig i magen. Hvor mye du tåler må testes ut. De aller fleste med laktoseintoleranse vil tåle 12 g laktose om dagen, noe som tilsvarer mengden i et glass melk. Mange kan spise litt melkeprodukter uten å reagere, men blir det for mye på èn gang får de magetrøbbel.

Gulost og smør inneholder lite eller ingen laktose og kan derfor trygt spises ved laktoseintoleranse. Surnet melk, kulturmelk og yoghurt inneholder også lite melkesukker og tåles gjerne bedre enn vanlig melk. I dag finnes det mange ulike laktosefrie melkeprodukter. I disse produktene har laktosen blitt spaltet, noe som ofte fører til en søtere smak. Disse produktene er laget spesifikt for de med laktoseintoleranse, og kan trygt bli spist/drukket. Vanlig gulost er naturlig fri for laktose, og kan fint spises! I litt større matvarebutikker har de ofte et stort utvalg av slike produkter.

Som laktoseintolerant kan du altså spise tilnærmet normal mat, men du bør unngå å drikke vanlig melk og å spise mye av produkter som er tilsatt denne typen melk. Skal du f.eks spise havregrøt, frokostblanding osv., bør du velge melk som er laktosefri. Det finnes også en rekke ulike plantebaserte melketyper som naturlig er helt frie for laktose. Disse er hovedsakelig laget av havre, soya, mandler eller ris. Brød, knekkebrød, havregryn, frukt og grønnsaker og de fleste typer pålegg kan du fint spise uten noe problem. Melk og melkeprodukter inneholder mange næringsstoffer som er viktige for kroppen og utviklingen din, og det er viktig å ikke slutte å spise denne typen produkter med mindre du har vært hos legen og fått beskjed om det.

Melkeproteinallergi

Dersom du har en melkeproteinallergi er dette en allergisk reaksjon hvor immunforsvaret reagerer på melkeproteinet og angriper dette. Ved allergier skal du unngå matvaren helt, og det kan være farlig å få i seg det man reagerer på. Du kan lese mer om matintoleranser og matvareallergier her. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) har samlet nyttig råd og faktakunnskaper om blant annet melkeallergi. På denne linken finner du det meste av det du trenger å vite om melkeproteinallergi.

Når man har melkeproteinallergi må man unngå melk og meieriprodukter, men samtidig huske å erstatte disse med annen mat som man tåler, f.eks melkeerstatninger fra apotek eller berikede soyaprodukter. Dette er for å sikre de næringsstoffene man generelt får mye av fra melkeprodukter (kalsium, protein, jod, B-vitaminer, kalium og fosfor). I dag finnes det ulike vegetariske og veganske alternativer, bl.a alternativer for melk og yoghurt. Disse kan være fine alternativer dersom du ikke kan få i deg melk og meieriprodukter. Samtidig er det viktig å lese nøye på ingredienslisten til matvarer.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 9.11.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål