Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg få til å ha et sunt og balansert kosthold?

Jente, 16

Hei! En god stund nå har jeg spist i kaloriunderskudd i håp om å bli tynnere. Innså at det ikke var en god ide ettersom jeg begynte å stresse med det og jeg vil jo ikke ha spiseforstyrrelser. Og jeg er ganske tynn uansett. Men etter dette føles det som om jeg har glemt litt hvordan jeg spiste før. Nå tenker jeg bare på mat hele tiden, overspiser og føler at jeg bare venter på måltider og kjeder meg hvis jeg ikke spiser. Jeg ender bare opp meg å føle meg kvalm og dårlig. Jeg føler det hjelper å spise store måltider og ikke gå rundt å snacke. Men jeg trenger noen råd til å få ett vanlig sunt og balansert kosthold uten å måtte tenke så mye over det og uten å overspise. Jeg vet liksom aldri hva jeg skal lage meg av mat til frokost og middag og lunsj.

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

For det første er det godt å høre at du er bevisst på at du er i ferd med å utvikle et anstrengt forhold til mat og at du ønsker hjelp med hvordan du kan spise for å ha et sunt og variert kosthold.

Det å få i seg nok, sunn og næringsrik mat hver dag er viktig for at kroppen din skal kunne vokse og utvikle seg slik som den skal, for en god helse både nå og på sikt og for at du skal kunne yte og prestere i hverdagen din.

Detter er våre generelle råd for et sunt og variert kosthold som jeg vil anbefale deg å følge:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Ellers har vi også skrevet noen artikler med flere tips til et sunt kosthold og en sunn livsstil som jeg legger ved.

Hvis du synes dette med mat og kropp er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.

Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 23.6.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål