Hvordan kan jeg spise sunt og variert?
Jente, 14
Hei! Jeg trenger hjelp med hvordan jeg kan spise sunt og balansert uten å føle at jeg putter restriksjoner på hva jeg spiser, og at det føles som en diett. Har du/dere noen tips? :)
Svar
Hei!
Så fint at du er opptatt av å ha et sunt kosthold og at du skriver til oss i ung.no for dette.
Jeg glad for å høre at du ønsker å ha et sunt kosthold uten å føle at du må legge restriksjoner på deg selv eller følge en diett. For å kunne opprettholde et sunt kosthold er det nemlig helt avgjørende at du finner matvarer og matretter som du liker og at du spiser på en måte som du trives med. Dietter vil vanligvis bare føre til at man på et tidspunkt "sprekker" og vil sjelden være noen god eller varig løsning.
Det er også viktig å være klar over at et sunt kosthold innebærer rom for å kose seg med godterier, snacks og annen mindre sunn mat innimellom, helt uten at man skal ha dårlig samvittighet for det!
Når det gjelder hva du bør spise, er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det også viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten. Det kan du lese mer om her.
Jeg legger også ved noen artikler med flere råd for et sunt kosthold og en sunn livsstil som du kan titte på.
Ønsker deg alt godt og lykke til videre!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 31.1.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



