Spørsmål og svar

Hva gjør de ulike vitaminene med kroppen? Gjerne i detalj.

Jente, 17

Hva gjør de ulike vitaminene med kroppen? Gjerne i detalj. Vitamin A,D,K og E og de vannløselige B og C.

Svar

Hei!

Kroppen din trenger ulike vitaminer for å fungere optimalt. Disse får du tilført gjennom å ha et sunt og variert kosthold. Her kommer en oversikt over de ulike vitaminene, hva de gjør i kroppen og i hva slags matvarer du finner dem.

Fettløselige vitaminer: Disse vitaminene lagres i kroppens fettvev og i leveren, og kroppen kan bruke dem etter behov.

  • Vitamin A:
    • Funksjon: Viktig for synet, immunforsvaret og huden. Vitaminet spiller en viktig rolle i opprettholdelsen av god synsfunksjon, særlig i lite lys.
    • Kilder: Lever, fisk, gulrøtter, søtpoteter og mørkegrønne grønnsaker.
  • Vitamin D:
    • Funksjon: Bidrar til opptak av kalsium, som blant annet er nødvendig for sunne tenner og et strekt skjelett bein. Det støtter også immunsystemets funksjon.
    • Kilder: Sollys, fet fisk (laks, ørret, makrell, sild), eggeplommer, og matvarer med ekstra tilsatt vitamin D, som blant annet ekstra lettmelk.
  • Vitamin E:
    • Funksjon: Virker som en antioksidant og beskytter cellene mot skade fra frie radikaler. Det er også viktig for immunforsvaret og hudens helse.
    • Kilder: Nøtter, frø, vegetabilske oljer, og grønne bladgrønnsaker.
  • Vitamin K:
    • Funksjon: Viktig for blodkoagulasjon og beinhelse. Det hjelper til med å lage proteiner som er nødvendige for blodkoagulasjon.
    • Kilder: Grønne bladgrønnsaker, brokkoli, rosenkål og fermenterte matvarer.

Vannløselige vitaminer: Disse vitaminene løses opp i vann og overskuddet skilles ut i urinen, noe som betyr at de må inntas regelmessig.

  • Vitamin B:
    • B1 (Tiamin): Viktig for energiomsetning og nervefunksjonen.
    • B2 (Riboflavin): Nødvendig for energiomsetningen og antioksidantforsvaret.
    • B3 (Niacin): Viktig for DNA-reparasjon og energiomsetningen.
    • B5 (Pantotensyre): Essensiell for syntese av koenzym A som er viktig i mange metabolske reaksjoner.
    • B6 (Pyridoksin): Nødvendig for aminosyremetabolismen og produksjon av mange nevrotransmittere.
    • B7 (Biotin): Viktig for fettsyre- og glukosemetabolismen.
    • B9 (Folsyre): Viktig for DNA-syntese og celledeling, spesielt under graviditet.
    • B12 (Kobalamin): Viktig for nevrologisk funksjon og DNA-syntese.
    • Kilder: Kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter, bladgrønnsaker, belgfrukter og hele korn.
  • Vitamin C (Askorbinsyre):
    • Funksjon: Virker som en antioksidant, støtter immunforsvaret, fremmer opptak av jern fra vegetabilske kilder, og er viktig for hud, brusk, tenner, bein og blodkar.
    • Kilder: Sitrusfrukter, jordbær, paprika, brokkoli, og tomater.

I vedlagte artikler kan du lese mer om de ulike næringsstoffene og finne tips til et sunt og variert kosthold.

Ønsker deg alt godt og håper dette ga deg svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 12.11.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål