Spørsmål og svar

Kan jeg få kvikksølvforgiftning av å spise sardiner hver dag?

Gutt, 17

Hei, jeg har nylig begynt å spise mye sardiner fordi det har mye omega-3, vitamin C, kalsium, og proteiner, spesielt kollagen. Men jeg har hørt at man kan få kvikksølv/mercury fortgiftning av å spise for mye fisk. Er dette noe jeg burde være bekymret for? Jeg pleier å spise en boks på ca. 100g daglig. Dette spiser jeg med 2 egg og brød. De jeg spiser er fra King Oscar som er i olivenolje.

Svar

Hei!

Så fint at du er opptatt av å ha et sunt kosthold og å få i deg nok fisk. Fisk inneholder mange av de viktige næringsstoffene som kroppen trenger å få tilført hver dag.

Som du selv skriver, så stemmer det ar sardiner er en god kilde til både omega-3, vitamin C, kalsium og proteiner. Når det gjelder kvikksølv, er det viktig å være oppmerksom på dette, men det er ingen grunn til å være bekymret så lenge du spiser sardiner i moderate mengder, slik som du nå gjør

Mattilsynet har fastsatt grenseverdier for kvikksølv i mat, inkludert fisk. Sardiner har generelt sett lavt innhold av kvikksølv sammenlignet med større fisk som torsk og kveite, og særlig ferskvannsfisk som gjedde, abbor og ørret.

Hvis du spiser en boks sardiner på 100 g daglig, er dette innenfor anbefalte nivåer. Det anses generelt trygt å spise opp til 300-450g fisk per uke. Det er imidlertid alltid en god idé å variere fiskeartene du spiser, både for å redusere risikoen for eksponering for miljøgifter og for å få i deg alle de gode næringsstoffene som finnes i de ulike fiskene.

Ønsker deg alt godt og håper dette var til nytte for deg!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 28.12.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål