Hva er savn? Og hva kan du gjøre hvis du savner noen?

Savn er hjernens måte å fortelle oss at noen har vært viktige for oss. Så egentlig er savn en fin ting og, selv om det kan kjennes vondt der og da.

Sist oppdatert: 04.12.2020 Av: Rådgiver i adferdsterapi

Ung gutt som ser trist ned i bakken
SAVN: De aller fleste kjenner på følelsen av savn av og til, både i kropp og sjel. Foto: Colourbox

Savn er en naturlig del av livet, og noe alle opplever innimellom. Vi er skapt slik at vi knytter oss til mennesker, dyr, steder og opplevelser.

Mennesker vi møter i livet, blir ikke borte selv om vi ikke ser eller er sammen med dem hver dag. De lever videre i minnene våre, i hodet og i hjertet.

Hvorfor opplever vi savn?

Hjernen vår er litt som en harddisk. Den lagrer alt som skjer, både viktige og uviktige ting. I løpet av et liv, er det mye hjernen vår ikke husker fordi den har merket det som uviktig informasjon.

Den viktige informasjonen blir lagret som «favoritter», og er lett tilgjengelig for oss hvis vi trenger den.

Disse favorittene tas fram når det er noe som trigger dem, gjerne sammen med sansene våre. Hjernen vår har ikke alltid oversikt over tid og sted. Når vi tar fram et minne som har blitt lagret for lenge siden, kan det derfor føles like virkelig og levende som da det skjedde.

Hvordan føles savn?

Savn kan være følelser, tanker og fysiske reaksjoner. Informasjonen som hjernen har lagret, altså minnene våre, er knyttet til de fem sansene syn, lukt, hørsel, smak og berøring.

Jo flere sanser vi knytter til et minne, jo sterkere opplever vi minnet.

Savn kan komme snikende, det kan bygge seg opp sakte eller plutselig komme over oss. Savn kan være vondt, altoppslukende og lammende. Det kan få oss til å fryse til is, eller føle at vi koker over.

Savnet kommer sjelden alene. Det kan ofte ha med seg både sorg, bitterhet, angst, uro og tankekjør. Men savn kan også ha med seg fine ting, som følelser og tanker som kjærlighet, omtanke, glede og takknemlighet.

Fakta

Kort fortalt

  • Savn er en naturlig del av livet.
  • Savn kan være både vondt og fint.
  • Hvis savnet tar overhånd, er det mye du kan gjøre for å få det bedre. Se våre tips nederst i artikkelen.

Kjennes både fysisk og psykisk

Vi kan føle savn i både kropp og sinn. Eksempler på fysiske symptomer kan være hjertebank, økt puls, pusting, svetting, varmebølger eller frysninger som går igjennom kroppen. Hvis du savner noen veldig mye, kan det også gi ubehagelige symptomer som hodepine, kvalme, svimmelhet, utmattelse og rastløshet.

Savn kan gå over til sorg, og savn over lengre tid kan føre til depresjon og at ting blir vanskelig i andre deler av livet også.

Vi håndterer savn og sorg på ulike måter, og det er ikke noen feil måte å savne på. Noen kan oppleve savn som et tomrom, som igjen kan gå over til at de «ikke føler noe i det hele tatt». Det er også vanlig å oppleve at vi ikke ønsker å tenke så mye på den vi savner, og heller fokusere på andre ting.

Hva kan du gjøre hvis du savner noen veldig mye?

Savn kan være både vondt og fint. Men hvis savnet tar overhånd, er det godt å vite at det er mye du kan gjøre for å få det bedre.

Vi har samlet noen konkrete råd for hva du kan gjøre. Hvilken metode tror du kan fungere for deg?

Ung gutt som ser trist ned i bakken
SAVN: De aller fleste kjenner på følelsen av savn av og til, både i kropp og sjel. Foto: Colourbox

Fakta

Kort fortalt

  • Savn er en naturlig del av livet.
  • Savn kan være både vondt og fint.
  • Hvis savnet tar overhånd, er det mye du kan gjøre for å få det bedre. Se våre tips nederst i artikkelen.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?