Spørsmål og svar

Hvordan går man ned i vekt egentlig hvis ikke kaloriunderskudd hjelper?

Gutt, 20

Hei jeg lurer på hvorfor jeg ikke går ned i vekt selv jeg er i veldig underskudd på kalorier. Ser at det kan minske forbrenningen og det er derfor så hvordan kan man gå ned i vekt da?

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

For å få til en sunn og varig vektnedgang er det derfor helt avgjørende at du finner et kosthold og en livsstil som du trives med og kan opprettholde over tid. Vektendegang bør dessuten alltid skje under oppfølging av helsepersonell, slik at man unngår utvikling av mangelsykdommer, som i verste fall kan bli alvorlige.

Den vanligste årsaken til at vekten ikke går ned når man ligger i kaloriunderskudd, er rett og slett fordi man spiser for lite. I starten vil man oppleve at vekten går ned, men etter kort tid så vil kroppen respondere på det lave matinntaket med å sette ned forbrenningen. Dette innebærer at du forbruker mindre energi enn før, selv om du er fysisk aktiv.

Til og med når du begynner å spise mer igjen, vil forbrenningen være lav. Kroppen prøver å komme tilbake til den vekta du hadde før du gikk ned i vekt. Det er derfor det er så vanskelig å holde vekta nede etter at du har gått ned noen kilo. De aller fleste går opp igjen, det sørger kroppen for.

I disse artiklene kan du lese mer om kalorier og hvor mye mat man trenger, samt hva som skjer i kroppen hvis du spiser for lite.

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Både helsesykepleier og lege kan hjelpe deg med å vurdere vekten din, samt komme med gode råd tilpasset akkurat deg.

Ellers vil jeg råde deg til å unngå å telle kalorier, men heller fokusere på det å ha et sunt og variert kosthold og å være fysisk aktivitet daglig. Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold, som jeg vil anbefale deg å følge:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.

Selv om kostholdet og økt hverdagsaktivitet er viktigst for å gå ned i vekt, er trening også en bidragsyter, og spesielt intervall- og styrketrening kan gjøre det å gå ned i vekt og holde vekten.

Her kan du lese mer om viktigheten av fysisk aktivitet i hverdagen, hva som skjer i kroppen din når du trener og hvordan du kan få motivasjon til å trene.

Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan titte på.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 19.12.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål