Spørsmål og svar

Når skal man veie ulike matvarer?

Jente, 16

Hei, jeg veier maten min ekstremt nøye til hvert måltid. Men lurer litt på hvordan mann skal veie fryste grønnsaker, før eller etter steking i for eksempel wok? Og hvis mann skal steke en potet i biter, er det før eller etter?

Svar

Hei

Generelt vil jeg ikke anbefale deg å veie maten du spiser. Det er mye viktigere at du lytter kroppen din og spiser når du er sulten og stopper å spise når du er mett.

Når det gjelder grønnsaker inneholder de nesten ingen kalorier, og dette kan man nærmest spise ubegrenset av uten at man vil gå noe opp i vekt. Om du veier de før eller etter steking har derfor ingenting å si. Steker du dem derimot i mye fett (olje/smør), vil kaloriinnholdet øke betydelig. Det samme gjelder poteter, og om du veier dem før eller etter steking har lite å si.

Når man er i puberteten forandrer kroppen seg mye, noe som kan føles skummelt for mange. Samtidig som man får mer former og vekten går opp (som er helt naturlig), utvikler både musklene, skjelettet og hjernen din seg. Dersom du ikke tilfører kroppen nok mat i denne perioden, kan det i verste fall gå ut over utviklingen din.

Jeg legger ved noen artikler som du kan titte på. Hvis du synes dette med mat og kropp er vanskelig, vil jeg råde deg til å snakke med noen om dette. For eksempler foreldre, helsesykepleier på skolen eller fastlegen din.

Håper dette var til nytte!

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 5.3.2021

Oppdatert: 5.3.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål