Spørsmål og svar

Jeg vil ha et bedre forhold til mat. Jeg teller kalorier.

Jente, 15

Hei! Har slitt med spiseforstyrrelse siden oktober. Byttet mellom å spise alt fra 1000-1400 kalorier i hverdagen og 1800 på fredager og lørdager. Jeg er bare så sliten av det nå, og prøver å bli bedre. Men jeg har fått mye mer fett så sinnsykt fort nå av å prøve å spise vanlig. Før da jeg var nesten like tynn, men ikke visste hva kalorier var spiste jeg langt over det jeg har regnet ut til å være maintenance. Kan jeg ha ødelagt forbrenningen min? Hva må jeg gjøre for å få den opp igjen? Har også et helt ødelagt forhold til mat. Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men jeg spsier ikke ting fordi jeg er sulten eller utrolig lyst på det, jeg spiser det fordi jeg har kalorier nok. Så kan lett spise tre is hvis jeg har kalorier nok igjen. Litt derfor jeg er redd for å spise uten å tracke, fordi jeg ikke vet hva det å spise vanlig er, og fordi jeg ikke spiser når jeg er sulten lengre, men heller når jeg har planlagt. Spiser også sinnsykt mye når jeg først ikke tracker...

Svar

Hei.

Jeg blir bekymret for deg. Du trenger hjelp slik at du får spist regelmessige måltider med passe mengde mat. Det er viktig at du ikke er alene om dette og at du får hjelp fra foreldrene dine og helsevesenet.

Når man har spist lite mat over en lengre tid vil man kjenne på sult. Denne sulten kan virke skremmende. Det er naturlig å spise mer mat når du ikke teller kalorier sammenlignet med når du spiser etter et veldig begrenset kaloriregnskap.

1000-1800 kalorier er altfor lite mat og du trenger mye mer for at kroppen skal være fornøyd.

Du trenger å spise fire hovedmåltider hver dag. Til å begynne med kan det være lurt at de er planlagte. Dette vil hjelpe deg til etterhvert å kjenne på mer normal sult og metthetsfølelse. Det vil ta tid før du kommer dit. Det er derfor viktig at du spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat hver dag. Du skal forsyne deg med normale porsjoner med mat. Normal porsjon frokost er 3-4 brødskiver med smør og pålegg. Den samme mengde kan du spise til lunsj og kveldsmat. En normal porsjon middag består av et kjøttstykke, 3-4 poteter/ris/pasta, saus og grønnsaker.

Eksempler på mellommåltider er jogurt, nøtter, is, frukt.

Du har ikke ødelagt forbrenningen din. Den vil øke når du spiser mer mat og når du øker i vekt. Det er viktig at du spiser regelmessige måltider med nok mat. Det vil øke forbrenningen din slik at den blir normal.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier med spesialitet på spiseforstyrrelser

Besvart: 2.7.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål