Har spørsmål om schizofreni og kosthold.
Gutt, 19
Hei! :) På nett står det at det er vanlig at man med schizofreni (og sikkert psykose da) har dårlig kosthold med mye fett og lite fiber og frukt. Hva er grunnen til det? Og er det sånn at man vil ha stor matlyst så lenge man går på antipsykotika eller vil den gå ned med tiden? Vil man ha økt matlyst også under psykose eller er det et unntak da?
Svar
Hei
Ved alvorlige sinnslidelses, som f.eks. schizofreni og psykoser, er det vanlig at man kan ha dårlig kosthold.
Schizofrene har høyere risiko for fedme, bukfedme, høyt blodtrykk, metabolsk syndrom og type 2 diabetes. Nødvendig medisinsk behandling kan øke risikoen for overvekt ytterligere. En inaktiv livsstil, røyking og dårlig kosthold gjør denne pasientgruppen ekstra sårbar når det kommer til helsen både på kort og lang sikt.
Mange schizofrene er overvektige. Dette kan skyldes inaktivitet og for høyt energiinntak, men også medisiner. De beste medisinene mot sykdommen, øker også appetitten og matinntaket. Det er ikke alle antipsykotika som gir mer appetitt og mindre metthetsfølelse. De nyeste antipsykotika har mindre slike bivirkninger enn de eldre typene medisiner. For mange er disse bivirkningene sterkest i starten og de avtar noe når man har stått på medisinene en stund.
I en liten studie på friske menn som fikk medisinsk behandling så man at matinntaket økte med 23 % og energiinntaket gikk opp med hele 547 kcal pr dag sammenlignet med utgangspunktet.
Flere undersøkelser har sett på hvordan schizofrene spiser. Jevnt over står det dårlig til med kostholdet. For høyt energiinntak i forhold til energiforbruket, samt en del usunn mat, øker risikoen for overvekt, hjertesykdom, slag, diabetes og hyperlipidemi.
I en tysk studie så man en forskjøvet måltidsrytme blant de schizofrene. En del av dem hoppet over frokost, men spiste derimot mer til kveldsmat. Det gikk gjerne i ferdigmat og annen kaloririk mat, mens sunnere matvarer ble nedprioritert.
Dette ble bekreftet i en senere spansk studie som viste at 41 % av de scizofrene ikke spiste frukt og grønt daglig, og at hele 63 % spiste ikke fisk. Dessuten ble maten nærmest slukt. Halvparten brukte nemlig mindre enn et kvarter på måltider.
I et skotsk forsøk kom det frem at pengene ble brukt på røyk fremfor frukt og grønnsaker. Grønnsaker er ekstra utfordrende å få seg fordi de må tilberedes, frukt er derimot litt lettere siden dette kan spises direkte ble det rapportert.
Et kosthold rik på sukker og raffinerte karbohydrater, mettet fett og lite omega-3-fettsyrer kan være uheldig for symptombildet. Dårlig status av vitaminer og mineraler kan forringe helsen og føre til mangelsykommer.
Jeg håper at du fikk nyttig info om det du lurte på om schizofreni, kosthold, vektøkning og medisiner. Ønsker deg masse lykke til videre!
Med vennlig hilsen Spesialist i Psykisk Helse, ung.no
Besvart: 6.1.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



