Kan jeg ha diabetes?
Jente, 15
Jeg blir små dårlig etter å spise vanlig mat, men alt er bra etter å spise mer usunn mat som potetgull, sjokolade og for det meste alt som har sukker. Har jeg diabetes eller er noe galt?
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
Hva som er grunnen til at du føler deg dårlig etter å ha spist vanlig mat, men ikke etter å spise usunn mat, kan jeg dessverre ikke si noe om uten at jeg vet litt mer om deg og kostholdet ditt.
Vanligvis vil det være motsatt, da kroppen vår er helt avhengig av å få tilført nok energi og næringsstoffer for å kunne fungere å utvikle seg slik som den skal. Matvarer med mye sukker inneholder ofte også lite næring. Spiser man mye av denne typen matvarer, slik at det går på bekostning av annen sunn og næringsrik mat, vil det påvirke helsen din negativt. Av den grunn bør ingen spise for mye usunn mat!
Diabetes (type 2) er en livsstilssykdom som kan utvikles hos noen etter mange år med en usunn livsstil. Det at du føler deg dårlig etter inntak av vanlig mat, men ikke usunn mat, har ingenting med dette å gjøre.
Jeg vil råde deg til å snakke med noen slik at du kan få hjelp med å finne ut av hva som er årsaken til at du føler det på denne måten. F.eks helsesykepleier på skolen eller fastlegen din.
Det vil også være en fordel om du klarer å legge om kostholdet ditt, slik at du får dekket behovet for de næringsstoffene kroppen din trenger for at den skal kunne utvikle seg som den skal.
I denne artikkelen kan du lese mer om de ulike næringsstoffene og her kan du lese om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite.
Jeg legger også ved noen artikler med tips til hvordan du kan bli kvitt søtsug, samt flere tips til et sunt kosthold og en sunn hverdag.
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 9.3.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål




