Hva skjer med næringsinnholdet i kylling etter at den er stekt?
Gutt, 15
Hei jeg stekte kylling idag. Jeg stekte en hel 500 grams pakke men når jeg veide kyllingen etter steking, veide den bare 370 gram. Det er 111 kcal pr 100 gram og 23 gram protein. Jeg kom derfor frem til at det er 115 gram proteiner og 555 kcal i den 500 grams pakken. Men siden den etter steking veide 370 gram, lurer jeg på hva det gjør med proteinene, kaloriene og de andre næringsstoffene. Forblir de det samme eller må man regne det ut etter steking? Jeg stekte i vann forresten og ikke i fett.
Svar
Hei!
Jeg kan godt forstå at du lurer på dette.
Når du steker kylling, skjer det en del væsketap som kan redusere den totale vekten, men næringsstoffene (proteiner, kalorier, osv.) vil likevel ikke reduseres proporsjonalt med vekttapet. Væsketapet består hovedsakelig av vann og noe fett, mens proteinene og kaloriene i stor grad forblir i kyllingen.
Etter steking vil kyllingen altså inneholde omtrent samme mengde kalorier og proteiner som før, men disse næringsstoffene vil være fordelt på en mindre masse. Når du spiser 100 gram av den stekte kyllingen, får du derfor en høyere konsentrasjon av næringsstoffer sammenlignet med 100 gram rå kylling.
Så lenge du ikke tilsetter mye fett eller andre ekstra ingredienser når du steker kyllingen, kan du altså ta utgangspunkt i næringsinnholdet som står oppgitt på pakken uavhengig av hva kyllingen veier etter at den er stekt.
I vedlagte artikler kan du lese mer om kalorier og de ulike næringsstoffene.
Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 26.5.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



