Spiser jeg nok mat?
Jente, 13
Hei:) Jeg lurte på om dette er nok mat for en dag. Jeg pleier aldri å spise frokost eller mat på skolen. Da jeg kommer hjem spiser jeg som oftest en appelsin og en porsjon havregrøt. Så spiser jeg havregrøt igjen på kvelden, de dagene vi ikke har hatt middag. Er dette nok?
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
Det du beskriver å spise er veldig lite og ikke nok mat for noen, spesielt ikke for deg som er i en periode i livet ditt hvor kroppen din vokser og utvikler seg mye. Både skjelettet, muskulaturen og hjernen din utvikler seg, og for at dette skal skje optimalt er kroppen din helt avhengig av å få tilført nok energi og næringsstoffer gjennom maten du spiser. Gjør den ikke det, kan det i verste fall føre til sykdom som kan følge deg resten av livet.
I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite og her kan du lese om hvorfor du ikke bør hoppe over frokosten.
Jeg vet ikke hva som er grunnen til at du spiser så lite, men jeg vil sterkt råde deg til å begynne å spise mer. Dersom du synes dette med mat er vanskelig, bør du snakke med noen om det så du kan få hjelp. F.eks foreldrene dine, helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. Her kan du lese om hvorfor det hjelper å snakke med noen hvis man synes noe er vanskelig.
Generelt bør du spise 4 hovedmåltider om dagen (frokost, lunsj, middag og kveldsmat), i tillegg til 1-2 mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt og variert kosthold:
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som jeg synes du bør titte på.
Ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 8.4.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



